Pazar, Ocak 27, 2008

CEVİZLİ İRMİK HELVASI

Geçen yazıda Hindistan mutfağının bir tatlısından, Havuç Helvasından bahsettim. Ama o yazıda da bahsettiğim gibi helva denince benim aklıma ilk olarak; şöyle dumanı üzerinde mis gibi tereyağ kokan irmik helvası gelir.
Bütün favori tatlılarımın sütlü tatlılar olması bir yana, tatlılar konusundaki bu tercihimi bir tek irmik helvası söz konusu olursa değiştiririm. Hele de tatlı krizinin gecenin bir körü gelip de sinsi sinsi yanaştığı zamanlarda hemencecik hazırlar, ılık ılık yeriz biz:).
Uzun lafın kısası, hemen hemen herkesin çok sevdiği, bizim evde de sık sık yapılan irmik helvasının tarifinin blogumda yer almayışı büyük eksiklik olacaktı. Aslına bakılırsa ben bu helvayı göz kararı yapıyorum artık. Ama yaklaşık ölçülerle tarifi aşağıda veriyorum. Sonuçta yapa yapa herkesin damak tadına göre kendi helva tarifi oluşuyor, bu da benimki:).

İrmik Helvası


Malzemeleri:

2 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker (isteğe göre artırılabilir)
3-4 su bardağı sıcak su (istenirse sadece süt ya da su- süt karışımı kullanabilir)
yarım su bardağından biraz az sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz (ben bol cevizli seviyorum)

Yapılışı:

Öncelikle yağları ve cevizi bir tencereye koyup 2-3 dakika cevizleri kavuruyoruz daha sonra irmiği ekleyip, irmik kahverengi renk alana dek iyice kavuruyoruz. Kavrulan irmiğe suyu ve şekeri ekleyip karıştırıyoruz. Helva suyunu iyice çekip dağılmaya başlayınca ocağı kapatıp helvayı demlenmeye bırakıyoruz. İstersek ılıkken istersek soğuyunca servis yapıyoruz.

Afiyet olsun:))).

Etiketler:

27 Comments:

At 28 Ocak 2008 08:52, Anonymous Adsız said...

Selam,
Bende bayılırım irmik helvasına.
Tatlı krizine çözüm oluyor çoğu zaman.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
www.blogcu.com/semraninmutfagi

 
At 28 Ocak 2008 16:33, Blogger gezicini said...

çok güzel olmuş, ben de bayılırım.
sevgiler
gorki

 
At 28 Ocak 2008 16:56, Blogger Gönül said...

ay bu neeeeee nede güzel kavurmuşsun üşenmeyip valla ellerine asğlık canikommm süper görünüyor alayım ben kimse kaptamadn o tabağı...öpüyorum sevgilerimle

 
At 28 Ocak 2008 22:04, Anonymous Adsız said...

cANIMIN İÇİ,
bende pek severim irmik tatlısını.. Misss gibi kokmuştur şimdi :))

ellerine sağlık şekerim...
sıcacık sevgiler.

www.misssgibi.com

 
At 29 Ocak 2008 00:00, Anonymous Adsız said...

aa çok güzel olmuş.Elcağızlarına sağlık:))

 
At 29 Ocak 2008 09:32, Blogger butterfly said...

Semracım irmik helvası herkesin gönlünü çeliyor zaten:).
Çok teşekkürler yazdıkların için.
Sevgiler:).
aslı

 
At 29 Ocak 2008 09:32, Blogger butterfly said...

Gorkicim çok teşekkürler canım:).
aslı

 
At 29 Ocak 2008 09:35, Blogger butterfly said...

Gönülcüm helva kavurmaya üşenmem hiç; hem sonundaki lezzete değer hem de beni çok rahatlatır kavurma eylemi:).
Sana kocaman bir tabak yolluyorum helvadan o zaman:).
Sevgiler..
aslı

 
At 29 Ocak 2008 09:35, Blogger butterfly said...

Zerrincim haklısın, kavururken evi saran koku tarifsizdi:).
Çok teşekkürler yorumun için canım.
Sevgilerimleeee:).
aslı

 
At 29 Ocak 2008 09:37, Blogger butterfly said...

Selam Ayşe, öncelikle blogumu ziyaretin için sonra da güzel yorumun için çok teşekkür ediyorum:).
Sevgiler..
aslı

 
At 29 Ocak 2008 14:27, Blogger Tijen said...

Aslı'cığım,
İrmik helvasını sevmemek mümkün mü? Eskiden ben de sıkça yapardım. Bu aralar daha çok sütlü tatlıcıyım!

 
At 29 Ocak 2008 16:22, Blogger butterfly said...

Tijencim ben de sütlü tatlıcıyım aslında ama dediğim gibi bu fikrimi değiştiren nadir tatlılardan biri irmik helvası:).
Sevgilerimle:).
aslı

 
At 29 Ocak 2008 22:43, Blogger HULYA said...

Aslı'cığım,
gecenin bir vakti biz de kalkıp irmik helvası pişiririz bazen.Tatlı krizime bir nebze olsun katkıda bulunuyor.ellerine sağlık canım.enfes görünüyor.Sevgiler

 
At 30 Ocak 2008 09:38, Blogger butterfly said...

Hülyacım gerçekten de tatlı krizine pratik ve güzel bir çözüm bu:).
Yazdıkların için teşekkürler canım.
Sevgilerimle..
aslı

 
At 30 Ocak 2008 12:08, Blogger yemek said...

Sevgili Aslı, kim hayır der ki irmik helvasına? Ellerine sağlık, çokta güzel görünüyor.
Selamlar...

 
At 30 Ocak 2008 21:00, Blogger Aybike Ceylan said...

Ellerine saglik Asli'cigim, cok severim, eminim cok guzel olmustur. Yiyenlere afiyet seker olsun,sevgilerimi gonderiyorum

 
At 31 Ocak 2008 00:22, Blogger butterfly said...

Lavantincim gerçekten hayır diyecek yok sanırım:)).
Çok teşekkürler, sevgileeer:).
aslı

 
At 31 Ocak 2008 00:24, Blogger butterfly said...

Aybikecim yazdıkların için çok teşekkürler canım:).
Bu helva çabucak bitti, yiyen herkes beğendi, ben de çok mutlu oldum ve hemen tarifi buraya yazdım:).
Sevgileer..
aslı

 
At 31 Ocak 2008 18:31, Blogger Tatli Hatiralar said...

yaa ne yalan soyliim ben de bayilirim irmik helvasina , bol kulnarli .. nefis :)

 
At 1 Şubat 2008 11:31, Blogger butterfly said...

Selam Tatlı hatıralar,
Yorumun için çok teşekkür ederim:).
Bu arada, bilmediğim bir terim olduğu için merak ettim, kulnar nedir?
Sevgilerimle...
aslı

 
At 4 Şubat 2008 11:51, Blogger butterfly said...

Selam Hünerli Eller:)
Etkinliğe davetin için teşekkürler, katılmaya çalışacağım.
Sevgilerimle..
aslı

 
At 5 Şubat 2008 16:53, Blogger Yunkabu said...

Harika gozukuyor..

 
At 5 Şubat 2008 23:50, Blogger butterfly said...

Fulyacım çok teşekkür ederim:).
Öpüyorum, sevgiler..
aslı

 
At 5 Mart 2008 18:46, Anonymous Adsız said...

slm irmik helvasını zaten severim belliki sizinkide çok güzel olmuş yaptığınız i.helvayı yememiş olsamda ellerinize sağılık

 
At 6 Mart 2008 00:37, Blogger butterfly said...

Selamlar, bu güzel sözcükler için çok teşekkür ederim:).
aslı

 
At 17 Nisan 2008 16:19, Anonymous Adsız said...

bende çok severim irmik tatlısını şimdi çok güzel kokmuştur süper olmuş ellerine sağlık çok güzel gözüküyor...

 
At 17 Nisan 2008 22:48, Blogger butterfly said...

Sevgili İsimsiz arkadaşım çok teşekkür ediyorum güzel yorumuna:).
Sevgilerimle...
aslı

 

Yorum Gönder

<< Home