Pazar, Aralık 03, 2006

HAFİFLEŞTİRİLMİŞ PATLICAN OTURTMA:)

Cuma akşamı, abim, yengem, annem, babam ve benden oluşan çekirdek ailemizle yenilen akşam yemeği, sofrada edilen sohbetler, geçirdiğimiz haftanın kritikleri derken, biz tüm haftanın yorgunluğunu unutuverdik:).


İşte Cuma akşam yemeğini bir ziyafete dönüştüren Patlıcan Oturtma ve Şehriyeli Pilav ikilisi:). Evde pilavı genelde ben yapıyorum, pilav pişirmek çok zevkli geliyor bana. Öyle belli bir ölçüm de kalmadı artık, el kararı, göz kararı birşeyler yapıyorum. Yemeklerde katı yağ hiç kullanmıyoruz ama pilavın vazgeçilmezi bence kesinlikle tereyağdır. Bu yüzden pilavda hep yarı yarıya tereyağ-sıvıyağ kullanırım ben.

Asıl paylaşmak istediğim tarif annemin Patlıcan Oturtması. Nedeni ise, kızartılarak yapılan bir yemek olmasına rağmen çok hafif olması. Bu hafifliğin sırrı annemin uyguladığı birkaç ekstra işlemde saklı.

Buyrun tarifi:


PATLICAN OTURTMA:

Malzemeler:

5 ortaboy patlıcan
300 gr yağsız dana kıyma
2 adet sivri biber
2 diş sarımsak
1 adet ortaboy soğan
3 adet domates
5-6 dal maydanoz (bizim evde olmadığı için annem eklememiş)
1 kaşık sıvıyağ
ayrıca kızartmak için bol sıvıyağ
tuz, karabiber, kırmızı biber

Yapılışı:

Öncelikle patlıcanlar alaca soyularak bir kaba alınır, tuzlanır, böylece bir süre bekleyerek acı suyunu salması sağlanır. Daha sonra patlıcanlar yıkanır ve bir parmak kalınlığında yuvarlak doğranır. Patlıcanlar kızgın, bol sıvıyağda kızartılır ve kızartıldıktan sonra bir kap içerisindeki soğuk suya atılır (işte bu adım patlıcanların emdiği fazla yağı atmasını sağlıyor). Bütün patlıcanlar kızardıktan sonra kevgire alınıp suları süzülür. Diğer tarafta soğan, sarımsak, biber ve kıyma biraz sıvıyağla kavrulur. Sonra kabukları soyulup yemeklik doğranmış domates ve kıyılmış maydanoz eklenerek biraz daha kavrulur. Bu aşamada damak tadınıza göre tuz, karabiber, kırmızı biber eklenir. Daha sonra, tencerede en alta bir sıra patlıcanlar dizilir, üzerine kıymalı karışım dökülür, bu şekilde malzeme bitene kadar bir kat patlıcan, bir kat kıyma konulur (en üst kat kıyma olmalı). En üste soyulup yuvarlak kesilmiş domatesler dizilir (annem bu aşama şart değil dedi, onun elinde fazla domates kaldığı için böyle yapmış, ama hoş bir görüntüsü olmuş). Tencereye patlıcan hizasına gelecek kadar su eklenip kaynaması sağlanır, 10-15 dakika kaynatılıp özleştirilir. Sonra da afiyetle yenir:).

Kişisel Not: Bizim evde acı yiyemeyenler olduğu için yemekleri acı yapamıyoruz ama kanımca, bu yemek hafif acı yapılırsa lezzetine lezzet katılacaktır.

Etiketler:

6 Comments:

At 4 Aralık 2006 14:59, Blogger Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... said...

Resimleri çok net kendiside çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
Patlıcanları kızarttıktan sonra soğuk suya atarak fazla yağını çıkarmak süper bir fikir. Ben patlıcan oturtma yaptığım da bu tekniği deneyeceğim.
Hoşça kal.

 
At 4 Aralık 2006 22:16, Anonymous Adsız said...

slmlar ,bende sicak suya atilir diye biliyordum ama hic uygulamadim,gercekten nefis gözüküyor ellerinize saglik,ama benim yaptigim pratik hem daha hafif ,patlicanlar soyulduktan sonra sivi yaga batirilip tepsiye dizilir,firinda kizarincaya kadar tutulur,sonrasi sizin islemler gibi yagsiz oluyor birde böyle deneyin....Aysegul.

 
At 4 Aralık 2006 23:03, Blogger Behiye said...

Aslı bu suya atma yöntemini duymamıştım, sana ve annene güvenerek deneyeceğim bir gün:) Ellerine sağlık, sevgiler.

 
At 5 Aralık 2006 00:13, Blogger butterfly said...

Perihancım yazdıkların için çok teşekkür ederim:). Valla, daha sağlıklı beslenebilme tutkusu yaygınlaştığından beri farklı yöntemler keşfediyor insan. Sen de dene mutlaka, ve emin olabilirsin ki lezzetinden hiçbir şey kaybetmiyor.
Sevgiler..

 
At 5 Aralık 2006 00:21, Blogger butterfly said...

Sevgili Ayşegül,
Neden sıcak değil de soğuk suya atıldığını tam olarak bilmemekle beraber annemle sıcak suyun patlıcanların iyice dağılmasına sebep olabileceğini düşündük. Soğuk suya atınca kesinlikle hiçbir problem olmuyor, zaten o işlemden sonra bütün malzemeler birleşip tekrar pişiriliyor.
Bir dahaki sefere senin yöntemini de deneyeceğim, daha da pratik bir yöntem gibi. Önerin için teşekkürler..Sevgiyle kal..

 
At 5 Aralık 2006 00:24, Blogger butterfly said...

Behiyecim,
Bu yöntemi gönül rahatlığıyla deneyebilirsin. Hafif olduğu kadar da lezzetli oluyor inan.
Sevgiler:)...
aslı

 

Yorum Gönder

<< Home