Çarşamba, Ocak 03, 2007

Bayramın Güzeli: Baklava

Bir bayramı daha geride bıraktık. Bayramı beklerken zaman garip bir şekilde yavaş geçiyordu sanki, bayramın ilk günü çok uzak gibi görünüyordu. Şimdi bakıyorum da ilk gün geldi derken, son günü devirmişiz bile.

Dolu dolu geçen bir bayram tatilinden mutlu ve huzurlu olarak çıkıyorum. Umarım herkesin bayramı gönlünce geçmiştir.

Gelelim tarifimize...Bayramların çok özel tatlarındandır “ev baklavaları”. Annecim de bu bayram için cevizli baklava yaptı. Bu bayram diğer bayramlardan farklı olarak evimize iki tepsi baklava da hediye geldi:). Sağolsunlar sözlümün halaları benim için baklava açıp yollamışlar. Burdan da birkez daha teşekkür etmek istiyorum halalarıma. Böyle akrabalarım, böyle gönlü geniş insanlarla dolu kocaman bir ailem olduğu için kendimi çok şanslı hissediyorum:)..

İşte Annemin Baklavası:

Malzemeler:

Hamuru:
2 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı karbonat
1 fiske tuz
alabildiği kadar un

Şerbeti:
2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1-2 damla limon suyu

hamuru açmak için:
nişasta

İçi için:
iri dövülmüş ceviz içi (ne kadar bol olursa o kadar güzel oluyor, yaklaşık 300-500 gr)

Üzeri için:
Eritilmiş tereyağ-sıvıyağ karışımı (arzuya göre miktarı değişir, yaklaşık 1 bardak)

Yapılışı:

Öncelikle sıvı malzemeleri bir yoğurma kabında iyice karıştırıyoruz. Daha sonra karbonatı ve onun üzerine sirkeyi döküp köpürmesini sağlıyoruz. Bu karışımın üzerine alabildiği kadar un koyuyoruz, sonuçta kulak memesi kıvamında, çok sert olmayan bir hamur elde ediyoruz.

Sonra hamuru üç eşit parçaya bölüp, bu parçalardan yumurta büyüklüğünde bezeler elde ediyoruz. Hepsinin üzerine bir tatlı kaşığı kadar nişasta döküp el kadar daireler şeklinde açıyoruz. Sonuçta elimizde üç takım beze grubu oluyor. Annemin yapışında 5’erli üç grup halinde 15 beze olmuş. Her beş küçük yufkayı da üstüste dizip tek bir bezeyi açar gibi açabildiğimiz kadar ince açıyoruz. Elde ettiğimiz ince yufkanın üzerine tepsimizi koyup, tepsinin dışına taşan kenarları kesip kenara alıyoruz.

Üç grubu bu işlemden geçirdikten sonra tepsimize birinci yuvarlak yufkamızı koyup üzerine bolca ceviz serpiyoruz, onun üzerine daha önceden kesilip kenara ayrılan yufka parçalarımızı dizip (yama şeklinde) bir katı da bu şekilde hazırlıyoruz. Bu katın üzerine de ceviz serpip ikinci yuvarlak yufkamızı da seriyoruz. Bunun üzerine yine ceviz ve tekrar yufka parçalarını seriyoruz. Tekrar ceviz serpip son olarak üçüncü yuvarlak yufkamızla baklavanın son katını kapamış oluyoruz. Bu şekilde yufka parçalarını da kullandığımız için baklavamız 15 katlı değil, 30-40 katlıymış gibi oluyor (bu da bu baklavayı pratik kılıyor).

Kat dizme işlemleri bitince baklavayı fazla dağıtmadan dikkatlice baklava dilimi şeklinde kesiyoruz. Üzerine eritilmiş yağı döküp 150 derece fırında baklava iyice kızarana kadar pişiriyoruz (fırının sıcaklığı düşük olduğu için bu süre biraz fazla sürüyor, istenirse daha yüksek sıcaklıkta daha kısa sürede pişirilebilir ama zamanınız varsa ağır ağır pişirmek daha iyi sonuç veriyor).

Bu arada şerbet malzemelerini karıştırıp kaynatarak şerbetimizi hazırlayıp iyice soğutuyoruz. Fırından çıkan sıcak baklavaya soğuk şerbetini döküyoruz ve baklavamız hazır oluyor:).

Herkesin geçmiş bayramı kutlu olsun diyorum. Afiyet olsun..

Etiketler: ,

18 Comments:

At 4 Ocak 2007 20:23, Anonymous mutfakta hoş seda said...

baklava nefis görünüyor annenizin ellerine sağlık

 
At 4 Ocak 2007 23:38, Blogger butterfly said...

çok teşekkür ederim. ben de normalde fazla baklava seven biri olmamama rağmen bu baklavayı çok sevdim. evde yapılan gibisi olmuyor.
sevgiler:)
aslı

 
At 5 Ocak 2007 14:29, Blogger bocuruk said...

Gerçekten muhteşem görünüyor. Anneciğinin ellerine sağlık canım

 
At 5 Ocak 2007 14:53, Blogger butterfly said...

Bocurukcum çok teşekkürler canım:).
Bir dahaki sefere ben baklava açmayı deneyeceğim, bakalım sonuç nasıl olacak:).
Sevgiler..
aslı

 
At 5 Ocak 2007 22:53, Anonymous serinmavi said...

Anneciğinin ellerine sağlık,çok leziz görünüyor.Müstakbel halalarınında ellerine sağlık,bu bayram adeti sanırım baklava hediye götürmek.

Canım sanada mutluluklar dilerim bir ömür boyu ,sözlü olduğunu bilmiyordum.

Selam ve sevgiler...

 
At 6 Ocak 2007 00:59, Blogger butterfly said...

Serinmavicim çok teşekkürler.
Evet, bu baklava yollama eskilerden bir adetmiş, ben de yeni öğrendim:). Çok ince bir düşünceydi gerçekten, çok mutlu ettiler beni halalarım.
Canım, ben 3 hafta önce sözlendim, çiçeğimiz burnumuzda henüz. Güzel duygularmış bunlar:).
Sevgiler..
aslı

 
At 7 Ocak 2007 20:55, Anonymous Pastacı Kız said...

Merhaba Aslıcım baklava gerçekten muhteşem görünüyor yapanların ellerine ve emeğine sağlık.Siteni çok beğendim herşey harika hele muzlu rulo pasta dilimi beni mahfetti uzansan alıcam sanki :) bu arada seni linklerime eklemek istiyorum sende beni eklersen çok mutlu olurum benim 2 tane yemek istem var bir tanesi yemek tarifleri ağırlıklı diğeride pasta ve tatlı tarifleri beklerim sevgiler gönderiyorum sana hoşcakal.
www.patacikiz.com
www.blogcu.com/susam

 
At 7 Ocak 2007 23:13, Blogger butterfly said...

Selamlar Pastacı Kız:)
Sitemi ziyaretin ve güzel yorumların için çoook teşekkür ederim.
Keşke mümkün olsa bir dilim pasta da sana yollasam burdan;).
Ben de hemen seni linklerime ekliyorum. Bundan sonra sık sık görüşmek üzere..
Sevgiler....
aslı

 
At 8 Ocak 2007 15:30, Blogger Küçük Evin Mutfağı said...

Aslı'cığım annelerin marifetleri bir başka oluyor. Bol bol tarif yazıp veriyoruz ama asıl maharet bu baklavayı böyle incecik açabilmekte. Ellerinize sağlık, Pınar

 
At 8 Ocak 2007 23:01, Blogger Sonia said...

Harika! Harika! Yapan eller dert görmesin. Sevgiler Sonia...

 
At 8 Ocak 2007 23:25, Blogger butterfly said...

Merhabalar Pınarcım:)
Gerçekten çok haklısın..Zaten herkese göre en güzel yemek annesinin elinden çıkanlar olurmuş.
Güzel yorumun için teşekkür ederim.
Sevgilerimle..
aslı

 
At 8 Ocak 2007 23:26, Blogger butterfly said...

Selamlar Soniacım:)
Güzel yorumun beni çok mutlu etti, çok teşekkürler..
Sevgiler, öpücükler canım.
aslı

 
At 9 Ocak 2007 00:32, Anonymous süheyla said...

annen ne kadar becerikli aslı..bu baklava muhteşem olmuş,maalesef ben bayram bitince gördüm,yoksa yemeye gelirdim,selamlar..

 
At 9 Ocak 2007 10:30, Blogger Tabakta said...

Süper görünüyor hazırlara taş çıkartır ellerine sağlık.
Hoşça kal.

 
At 9 Ocak 2007 11:08, Blogger yemekbahane said...

Aslı merhaba,

Bloğunu bugün ilk kez ziyaret etme fırsatım oldu. Herşey ne kadar güzel ... Ellerine sağlık.. Paylaşmak, başka bloglardaki tarifleri denemek, yeni tarifleri yazmak..Bu blog işinde neden bu kadar geç kaldın dedirtiyor bana sahiden.

Sık sık ziyaret edeceğim bundan sonra...

Selamlar,
Müge
yemekbahane.blogspot.com

 
At 9 Ocak 2007 23:02, Blogger butterfly said...

Merhabalar Süheylacım,
Çok teşekkür ederim hem kendi adıma hem de annemin adına:). Gerçekten annemden çok şey öğrendim ve hergün yeni şeyler öğreniyorum mutfak konusunda.
Annem "ne zaman isterse bir haber versin, yaparım onun için de baklava" diyor:).
Sevgiyle kal canım..
aslı

 
At 9 Ocak 2007 23:04, Blogger butterfly said...

Perihancım Selamlar,
Tadı da görüntüsü kadar güzel inan. Bunu yiyince hazırlardan tat alamıyor insan zaten.
İşin ilginç yanı öyle gözde büyütülecek kadar zor olmamasıymış, annem 1 saat içinde çıkarıyor bu baklavayı:).
Selamlar, öpücükler..
aslı

 
At 9 Ocak 2007 23:14, Blogger butterfly said...

Mügecim merhabalar:)
Sitemi ziyaret ettiğin için nasıl mutlu oldum anlatamam. Ben de hemen senin sitene baktım, çok güzel şeyler yapmışsın, ellerine sağlık, hemen linklerime ekleyeceğim seni de.
Blog olayı benim de dünyama bambaşka, çok güzel bir boyut kattı:). Ben de çok yeniyim sayfa kurmada ama ne demişler geç olsun güç olmasın.
Bundan sonra sık sık görüşmek dileğiyle..
Sevgiler.
aslı

 

Yorum Gönder

<< Home