PATATESLİ MUSKA BÖREĞİ VE ŞEHRİYELİ SEBZE ÇORBASI
Daha yeni bir çorba tarifi paylaşmışken vakit geçirmeden bir çorba tarifi daha ekleyim istedim. Ben çorba içmeyi çok seviyorum; hem besleyici hem de mideyi rahatlatıcı geliyor bana. Üstelik çorba çeşitlemelerinin sonu olmayışı değişik lezzetler yaratma hevesimizi fazlasıyla tatmin ediyor. Bu sefer sebzeli ve şehriyeli bir çorba tarifini paylaşıyorum sizlerle.
Çorbanın yanında böreğe de kimsenin hayır diyeceğini sanmıyorum. Biz de ailecek her daim böreğe “evet” diyenlerdeniz:). Bu muska böreği annecimden. Babam geçenlerde iş için şehir dışına çıkmıştı ve oralarda evin de özlemiyle annemden börek istemişti. Annem de çarçabuk bu börekleri hazırladı ve babam eve börek kokularının eşliğinde girdi (mutluluğunu tahmin edersiniz:)). Ben en çok bu böreklerin tarifinin pratikliğine ve puf puf görünüşlerine bayıldım.
Tarifler aşağıda, herkese afiyet olsun:)..
Şehriyeli Sebze Çorbası:
Malzemeleri:
1 orta boy soğan
1 havuç
1 orta boy kereviz
1 patates
1 bardak kırmızı mercimek
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı salça
kaynar su
1 avuç arpa şehriye
tuz
karabiber
toz kırmızı biber
Yapılışı:
Soğanı, havucu, kerevizi ve patatesi rendenin ince tarafıyla rendeleyip sıvıyağla bir miktar kavuruyoruz. Sebzeler iyice ölünce salçayı da ekleyip bir miktar daha kavuruyoruz. Bunların üzerine yıkanmış kırmızı mercimeği ve kaynar suyu ekleyip kaynamasını sağlıyoruz. Burda suyun miktarının ayarını çorba kıvamı sağlayana kadar yavaş yavaş ekleyerek yapıyoruz. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika kaynattıktan sonra bir avuç kadar şehriye, tuz, karabiber ve kırmızıbiber ekleyip, şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Patatesli Muska Böreği
Malzemeleri:
3 yufka
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
İçi için:
3 patates
6-7 sap taze soğan
yarım demet maydanoz
150 gr beyaz peynir
tuz
karabiber
toz kırmızı biber
üzerine: yumurta sarısı ve çörekotu
Yapılışı:
Öncelikle yoğurt, yumurta ve sıvıyağı karıştırıyoruz ve bu hazırladığımız karışımın üçte birini serdiğimiz ilk yufkamıza sürüyoruz. Karışım sürdüğümüz yufkayı 4’er parmak eninde şeritler halinde kesiyoruz. Diğer tarafta patatesleri haşlayıp, soyup, eziyoruz. Ezilmiş patatese doğranmış taze soğanı, kıyılmış maydanozu, ezilmiş beyaz peyniri ve baharatları ekleyip içimizi hazırlıyoruz. Birer yemek kaşığı içi kestiğimiz yufka şeritlerinin ucuna koyup muska şeklinde katlıyoruz ve yağlanmış tepsiye diziyoruz. Tüm yufkalara aynı işlemleri uyguladıktan sonra böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiyoruz. 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.
Etiketler: ANA YEMEKLER, BÖREKLER, ÇORBALAR, TUZLU HAMURİŞLERİ
9 Comments:
Ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar.
Bende çorbayı hem yapmayı hem yemeyi çok severim. Tarifini aldım.
Teşekkürler.
Hem çorbaya, hem böreğe hem dee, "kelebek" tabağa bayıldım! Aslıcığım sobeledim seni :).
Semracım çok teşekkür ederim. Umarım tariften memnun kalırsın.
Sevgiler:)
aslı
Defnecim kelebek tabağa ben de bayıldım,dayanamadım; görür görmez aldım:).
Demek yeni bir sobelemece oyunu daha başladı. Oyuna beni de dahil ettiğin için teşekkürler Defnecim. Yapabileceğim en kısa zamanda yazımı hazırlayacağım ben de (malum bu ara nişan hazırlıkları fazlaca vakit alıyor ama oyunu da kaçırmam asla:)).
Sevgilerimle..
aslı
Aslıcığım, tabii ki acelemiz yok. Bekliyorum alıp, kullanıp, sevdiklerini :).
Aslı börekler çok iştah açıcı görünüyor:)
Betülcüm çok teşekkür ederim:). Ben de en çok bu böreklerin puf puf kabarışlarını sevdim.
Sevgiler..
aslı
Canım ikisi de harika olmuş ellerine sağlık.
Sevgiler…
Perihancım çok teşekkürler:)..
Sevgiler, öpücüklerr:)...
aslı
Yorum Gönder
<< Home