MUHALLEBİLİ GÜLLAÇ

Ramazan denince akla ilk gelen tatlılardandır güllaç. Bizim evde de bol bol yapılır ve severek yenir. Hatta bana kalsa sadece Ramazan değil her ay güllaç ayı olmalıdır:) (tabi o zaman da bu kadar özel olmazdı).
Genelde klasik, cevizli şekilde yaptığım güllacı bu kez biraz değiştirmek istedim; içine ceviz dışında, koyuca pişirdiğim bir kat muhallebi döktüm. Sonuç güzeldi ama hayal ettiğim “değişik”likte bir güllaç da olmamıştı hani. Yine de severek yendi. Ama değişik güllaç denemelerim sürecek.. Heh heh hee (hain çizgi film gülüşlerinden):)).
MUHALLEBİLİ GÜLLAÇ

Malzemeleri:
(Ben orta boy dörtgen bir borcama yaptım güllacımı, malzemeler bu ölçüye göre.)
Muhallebi İçin:
3 su bardağı süt
yarım su bardağı şeker
1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
2 tepeleme yemek kaşığı un
Ayrıca:
4 adet güllaç yaprağı
1 litre süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
istenilen miktarda gülsuyu
Süslemek İçin:
Çekilmiş ceviz, antep fıstığı, fındık, file badem, nar taneleri (bende yoktu:( )
Yapılışı:
Öncelikle bütün muhallebi malzemelerini bir tencerede karıştırıp, kaynatarak oldukça yoğun kıvamlı bir muhallebi elde ediyoruz. Piştikten sonra iyice soğumasını bekliyoruz.
Muhallebi iyice soğuduktan sonra 1 litre süte, şekeri ve istediğimiz miktar gülsuyunu (ben 2-3 çorba kaşığı kadar koydum) ekliyoruz ve şeker eriyene kadar sütü ısıtıyoruz (sütün kaynamaması gerekli).
Uygun bir servis kabına güllaç yapraklarını kaba göre keserek (ben mutfak makasıyla kesiyorum, çok kolay oluyor ama elle kırarak da parçalayabiliriz) yerleştiriyoruz. Her katı yerleştirince bir miktar ılık süt döküp güllaç yapraklarını yumuşatıyoruz. Bu şekilde iki güllaç yaprağını kaba döşedikten sonra muhallebiyi seriyoruz, üzerine dövülmüş cevizi serpip kalan iki güllaç yaprağını da aynı şekilde kaba yerleştiriyoruz. Kalan sütlü karışımı da güllacın üzerine döküyoruz (benim karışımımdan 1 bardak kadar arttı ben de servis sırasında güllaç dilimlerinin üzerine bu karışımdan döktüm). Üzerini de arzu ettiğimiz şekilde süslüyoruz, güllacı dilimleyerek servis ediyoruz.
Ağzımızın tadı hep yerinde olsun. Afiyet olsun:)..
Muhallebi iyice soğuduktan sonra 1 litre süte, şekeri ve istediğimiz miktar gülsuyunu (ben 2-3 çorba kaşığı kadar koydum) ekliyoruz ve şeker eriyene kadar sütü ısıtıyoruz (sütün kaynamaması gerekli).
Uygun bir servis kabına güllaç yapraklarını kaba göre keserek (ben mutfak makasıyla kesiyorum, çok kolay oluyor ama elle kırarak da parçalayabiliriz) yerleştiriyoruz. Her katı yerleştirince bir miktar ılık süt döküp güllaç yapraklarını yumuşatıyoruz. Bu şekilde iki güllaç yaprağını kaba döşedikten sonra muhallebiyi seriyoruz, üzerine dövülmüş cevizi serpip kalan iki güllaç yaprağını da aynı şekilde kaba yerleştiriyoruz. Kalan sütlü karışımı da güllacın üzerine döküyoruz (benim karışımımdan 1 bardak kadar arttı ben de servis sırasında güllaç dilimlerinin üzerine bu karışımdan döktüm). Üzerini de arzu ettiğimiz şekilde süslüyoruz, güllacı dilimleyerek servis ediyoruz.
Ağzımızın tadı hep yerinde olsun. Afiyet olsun:)..
Etiketler: TATLILAR
18 Comments:
Görüntü harika ellerine sağlık, eminim tadıda öyledir.
Sevgi ile
Kübracım çok teşekkür ederim:).
Sevgiler..
aslı
Asli'cigim,
Ellerine saglik, goruntu nefis, tadi kim biir nasildir.
Tekrar eline ve koluna saglik, tadanlara da afiyetler olsun.
Sevgiler
Aybikecim çok teşekkürler yazdıkların için:).
Sevgiler, kocamaan öpücükler:).
aslı
çok guzel ıftar menulerı yayınlamışsın ellerıne sağlık valla çook canım çekti.paylaşım için çook saol..
Sevgili Melek:) teşekkür ederim. Aslında yayınlayacak oldukça tarif birikiyor da işlerimin yoğunluğundan pek fırsat bulamıyorum. Gönül istiyor ki hepsini zamanında paylaşabileyim.
Sevgilerimlee:)
aslı
Aslıcım, güllacın sunumunu harika yapmışsın, ellerine sağlık.
Aslıcım ellerine sağlık....güllaç nefis olmuş.....
Güllaci okadar güzel süslemissinizki sevmeyen bile yer,elinize saglik
Asli,
tablo gibi cikmis.Harika gorunuyor.
selamlar
Aslı'cım bende güllacı çok seviyorum, ama benden başka kimse yemediği içinde yapmıyorum maalesef. Ama senin yaptığın ölçü azmış. Kendime yapabilirim. Ellerine sağlık. Sevgiler, hayırlı ramazanlar..
Pembelicim çok teşekkür ederim:). Ahh bir de narım olsaydı çok daha cıvıl cıvıl bir sunum yapabilirdim. Neyse artık bir dahaki sefere:).
Sevgiler, öpücükler...
aslı
Özlemcim çok teşekkürler yorumun için:).
Sevgilerimle..
aslı
Baharçiçeği bu ne güzel bir yorum böyle, çok mutlu ettin beni:).
Sevgilerimle...
aslı
Umrancım çok teşekkürler, sunumun hoşuna gitmesine çok sevindim:).
Çok öptüm..
aslı
Ebrucum evet, bu ölçüyle kendin için yapabilirsin, çok fazla olmuyor.
Yorumun için teşekkürler canım:).
Sevgileeer:).
aslı
Mükemmel gözüküyor:)
Ellerinize sağlık
sevgiler.
Çok teşekkür ederim Sevdalinka:).
Sevgilerimle..
aslı
Yorum Gönder
<< Home