YE#30 DÜNYA MUTFAKLARI: HİNDİSTAN'DAN HAVUÇ HELVASI
Bu ayın YE etkinliği ev sahibesi Sevgili Tuba bizler için konu olarak Dünya Mutfaklarını seçmiş. Bence bu harika bir konu..
Başka ülkelerin insanları, kültürleri, yemekleri benim merakımı hep cezbeden konulardandır. Zaman ve imkan el verdiğince gittiğim, gezdiğim, yemeklerini tattığım ülkeler oldu. Ama dünya böylesi büyük, kültürler böyle çeşitliyken her zaman kendimin tecrübe edemeyeceği noktalar kalacaktır elbet..
Bloglarımız sayesinde zaten her gün bilgi birikimimize eklemeler yapıyor, pek çok şey öğreniyoruz, şimdi bir de bu etkinlikte edineceğimiz bilgiler, öğreneceğimiz tarifler sayesinde pek çok ülkenin mutfağına daha da aşina hale geleceğiz:). Şimdiden gelecek tarifleri büyük merak ve sabırsızlıkla bekliyorum.
Ev sahipliği yapacak olan Sevgili Tuba’ya şimdiden teşekkür ediyor ve kolaylıklar diliyorum…
Gelelim benim tarifime..Geçenlerde halamlara gittiğimde, halam bana değişik bir tatlı ikram etmişti. Yerken, tereyağının aromasını rahatlıkla hissettiğiniz, havucun sebze tadından tamamen kurtulup; üzüm, ceviz ve tarçın üçlüsüyle (benim için muhteşem üçlü:)) bambaşka bir lezzete büründüğü bu tatlının bir Hindistan tatlısı olduğunu söyledi halam bana. Eniştem işleri nedeniyle sık sık Hindistan’a gittiğinden orada tadıp beğenmiş bu tatlıyı, adı Havuç Helvası. Gelince de hemen denemeye koyulmuşlar beraber. Ortaya da bu değişik ve yapımı da bir o kadar pratik tatlı çıkmış.
Ben de genel malzemelere sadık kalarak, ölçüleri kendimize göre ayarlayıp, evde denedim Havuç Helvasını. Dediğim gibi değişik bir tatlı oldu, sevdik ve yedik. Yine de sık sık yapacağım bir tatlı olduğunu söyleyemem (onun yerine şöyle bol fıstıklı bir irmik helvasını tercih ederim doğrusu:)).
Bu tatlıyı tanımamı sağlayan halam ve enişteme buradan teşekkürler:).
Deneyecek olanlara da şimdiden afiyet olsun diyorum:).
HAVUÇ HELVASI (HİNDİSTAN’DAN)
Malzemeler:
1 kg havuç
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 su bardağı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:
Havuçları rendeleyip hazırlıyoruz. Bir tencereye yağları ve cevizi koyup cevizi çok hafif kavuruyoruz. Üzerine havuçları ilave edip rengi değişene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Havuçlara şekeri ekleyip biraz karıştırdıktan sonra sütü ilave edip havuçlar sütü iyice çekene kadar pişiriyoruz. Havuçlar sütü iyice çekip bir müddet daha kavrulduktan sonra ocağı kapatıyoruz. Üzümleri ve tarçını de ekleyip iyice karıştırıyoruz. İster ılık isterse soğuk olarak servis ediyoruz. Servis yaparken istenirse üzerine biraz daha tarçın serpilebilir.
Etiketler: ETKİNLİKLER, TATLILAR
26 Comments:
Asli'cigim, nefis tarifini aldim, etkinlige katildigin icin cok tesekkur ediyor ve sevgilerimi gonderiyorum.
Ellerine saglik, cok nefis gorunuyor.Degisik bir tarif.
Sevgiler.
deişik tarifleri denemeyi çok seviyorum.müthiş görünüyor
ellerinize saglık
sevgiler
Tubacım ben teşekkür ederim böyle güzel bir etkinliğe ev sahipliği yaptığın için:).
Sevgiler.
aslı
Aybikecim çok teşekkürler:). Sevgiler canımcım..
aslı
Ezgicim ben de değişik tarifler denemeyi çok seviyorum, bazen favori tariflerimize eklenecek lezzetler çıkıyor ortaya:).
Sevgilerimle..
aslı
çok değişik bir tarif ellerine sağlık canım .......sevgilerimle öpüyorum....
Gönülcüm teşekkürler yorumun için:).
Bu arada nice mutlu senelere;).
Sevgiler.
aslı
ellerine saglik canim
Ellerine sağlık,nefis görünüyor.Havuçlu lezzetleri seven benim için harika bir tarif.
sevgiler...
tadini merak ettim... ellerine saglik.
sevgiler
MMMMMMMMM ASLI GERCEKTEN COK FARKLI CEZERYEYI BILIYORUZ AMA BUNU BILMIYORDUK..NELER OGRENIYORUZ DEGILMI PAYLASIM NEKADAR GUZEL:)
Ninocum teşekkürler canımcım:)).
aslı
Ab-ı Hayat yorumun için çok teşekkür ederim:).
Ben de senin gibi tam bir havuç düşkünüyüm; yemeklerde havuç bulunmasını ayrı severim, salatasını ayrı severim, hatta öylece yemesi bile zevk verir bana. Şimdi bir de tatlısı eklendi bu tarifle sevdiklerim arasına:).
Sevgiler..
aslı
Selamlar Fulya:)
Öncelikle ziyaretin ve yorumun için çok teşekkürler:).
Bu helvanın tadı biraz cezeryeyi andırıyor, biraz daha tereyağını hissediyorsun, o da çok güzel bir aroma katıyor havuca. Sadece havuç da şekerli bir sebze olduğundan şeker miktarını damak tadına göre ayarlamak lazım aslında. Bana göre biraz daha az tatlı da çok hoş olabilir.
Sevgiler:)..
aslı
Salihacım, cezeryeyi oldukça andırıyor aslında. Üzüm ve tereyağ biraz farklılık yaratıyor.
Siz dostlarla fikirlerimizi, tariflerimizi, duygu ve düşüncelerimizi paylaşmanın verdiği mutluluk eşsiz bence de :).
Sevgiler..
aslı
Aslıcığım ellerine sağlık canım.Denemek lazım .Bana tatlı olsunda.Kucak dolusu sevgiler.
Aslı'cığım,
daha önce duyduğum ama hiç tatmadığım birşey.Ama seninkini görünce canım çekti çok lezzetli görünüyor çünkü.Ellerine sağlık canım.Sevgiler
Sevgili Aslı ellerine sağlık.sevgiler...
Özaycım çok teşekkürler:).Ben de tam bir tatlı düşkünüyüm, napalım mutlu ediyor:).
Sevgiler..
aslı
Hülyacım benim de bu tatlıdan çok yeni haberim oldu. Denemek etkinliğe nasipmiş:).
Beğendiğine sevindim tatlım.
Sevgileeer:).
aslı
Serpilcim çok teşekkürler canım:).
Sevgilerimle.
aslı
Ne güzel oluyor değil mi Aslı'cığım? Ben severim Hintlilerin bu tatlısını. (Sütlü böreği kaçırma derim, pek lezizdir)
wooww ilk kez duydum ya.Ellerine saglik canim.Bu etkinlik super oldu super.
Tijencim demek sen tattın Hintlilerin helvasını, ben ilk defa denedim, hoşuma da gitti.
Sütlü böreği kaçırmayacağım kesinlikle:).
Sevgileeer..
aslı
Gülenaycım etkinlikler çok iyi oluyor gerçekten de, pek çok değişik güzel tarif öğreniyoruz.
Yorumun için teşekkürler canım:).
Sevgilerimle...
aslı
Yorum Gönder
<< Home