MİS KOKULU ÇÖREKLER VE PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 13
Hünerli Eller blogunun sahibi arkadaşım beni Porselen Demlik çay saati etkinliğine davet etmiş. Ben de onun bu nazik davetine mayalı bir çörekle katılmak istedim.
Bu çörekler pişerken mutfağı mahlep ve mayanın kokularına bürüyor..İşte çörek yapmanın en güzel yanı da bu bence. Pek çok akşam işten eve geldiğimizde anneciğim bizi benzer kokularla karşılar, babamla ben de tahmin yürütmeye başlarız. Kek, kurabiye, çörek cinsleri sayılır birbiri ardına. Çoğu kez ben kazanırım bu tahmin yürütmece oyununu, güvenirim bu duyuma:).
Bu kez sırf bu nefis koku için ben sıvadım kolları geçtim mutfağa. Sonuçta oldukça fazla sayıda mahlep kokulu mini mini açma benzeri (açma kadar yağlı değil ama görüntüsü açmayı andırıyor) çöreğimiz oldu. Ben bu kez de yine (her hamur işinde yaptığım gibi) tam buğday unu kullandım.
Hünerli Ellere daveti için teşekkür ediyorum ve etkinliğinde kolaylıklar diliyorum.
İşte çöreklerimin tarifi:
MAHLEPLİ ÇÖREK
Bu çörekler pişerken mutfağı mahlep ve mayanın kokularına bürüyor..İşte çörek yapmanın en güzel yanı da bu bence. Pek çok akşam işten eve geldiğimizde anneciğim bizi benzer kokularla karşılar, babamla ben de tahmin yürütmeye başlarız. Kek, kurabiye, çörek cinsleri sayılır birbiri ardına. Çoğu kez ben kazanırım bu tahmin yürütmece oyununu, güvenirim bu duyuma:).
Bu kez sırf bu nefis koku için ben sıvadım kolları geçtim mutfağa. Sonuçta oldukça fazla sayıda mahlep kokulu mini mini açma benzeri (açma kadar yağlı değil ama görüntüsü açmayı andırıyor) çöreğimiz oldu. Ben bu kez de yine (her hamur işinde yaptığım gibi) tam buğday unu kullandım.
Hünerli Ellere daveti için teşekkür ediyorum ve etkinliğinde kolaylıklar diliyorum.
İşte çöreklerimin tarifi:
MAHLEPLİ ÇÖREK
Malzemeleri:
1 paket instant maya
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı ılık süt (süt-su karışımı da olabilir)
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
alabildiği kadar un
Üzerine:
1 adet çırpılmış yumurta
çörek otu
Yapılışı:
Bir kapta sıvı malzemeleri karıştırıyoruz, üzerine unu, mayayı, şekeri, tuzu ve mahlebi ekliyoruz. Gerektikçe un ilave ederek yumuşak, hafifçe ele yapışan kıvamda bir hamur elde ediyoruz. Kabın üzerini iyice örterek yaklaşık 1 saat kadar hamuru kabarmaya bırakıyoruz. Hamur kabardıktan sonra istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp rulo haline getiriyoruz, her ruloyu bükerek düğüm atar gibi şekil veriyoruz (açma şekli). Yağlı kağıt serili tepsiye dizdiğimiz çöreklerin üzerine çırpılmış yumurta sürüp çörek otu serperek önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
Afiyet Olsun..
1 paket instant maya
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı ılık süt (süt-su karışımı da olabilir)
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
alabildiği kadar un
Üzerine:
1 adet çırpılmış yumurta
çörek otu
Yapılışı:
Bir kapta sıvı malzemeleri karıştırıyoruz, üzerine unu, mayayı, şekeri, tuzu ve mahlebi ekliyoruz. Gerektikçe un ilave ederek yumuşak, hafifçe ele yapışan kıvamda bir hamur elde ediyoruz. Kabın üzerini iyice örterek yaklaşık 1 saat kadar hamuru kabarmaya bırakıyoruz. Hamur kabardıktan sonra istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp rulo haline getiriyoruz, her ruloyu bükerek düğüm atar gibi şekil veriyoruz (açma şekli). Yağlı kağıt serili tepsiye dizdiğimiz çöreklerin üzerine çırpılmış yumurta sürüp çörek otu serperek önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
Afiyet Olsun..
Etiketler: ETKİNLİKLER, TUZLU HAMURİŞLERİ
32 Comments:
slm...
mahlebin kokusuna geldim:))
ellerine saglik canim
harika gorunuyorlar
www.yenitadlar.blogcu.com
bak bu işte çocukluğumda mahalledeki pastaneden alınan benim sevdiğim açmalar gibi görünüyor aynen öyle olmuş:)
ellerine sağlık çayla ne severdik ve çocukken ne rahat yerdik şimdi resmen vicdanımla pastanedeki açma arasında kalıyorum
alsammı almasammı:)
malum sağlıklı hayat:)
Nasıl severim ama. Yıllar var ki yemedim. Son yiyişim yıllar önce, yağından mıydı ne, midemi rahatsız etmişti. O gün bugündür yemez oldum. Oysa evde yapılmışı ne güzel olur.
Nurcancım dediğim kadar varmış değil mi? Bak bu koku seni de buraya getirmiş:).
Teşekkürler canım.
Sevgiler.
aslı
Mutfak Havlusu, pastanedeki açmalar gibi görünmesine sevindim. Aslında daha düşük yağ içeriği, yağının sıvı yağ oluşu ve tam buğday unundan yapılmış olması nedeniyle o açmaların çok daha sağlıklı benzerleri bunlar:). Eh miktarda çok da abartmazsak sağlıklı bir atıştırmalık bile diyebiliriz belki.
Sevgiler..
aslı
ellerinize sağlık. yakında benim blogumdada aynı tarifi görürseniz şaşırmayın. afiet olsun. www.guzelevim.blogspot.com
mahlebin kokusunu burdan aldım
ellerine sağlık
sevgiler
Canım ellerine sağlık görüntü çok nefis...
Tijencim ben de dışarda yapılan hamurişlerini yiyemez oldum çoktandır (müdavimi olduğum bir iki yer hariç). Yağ cinsi, kalitesi çok etkiliyor.
Ben de evde yapıp gönül rahatlığıyla yiyorum bu tür şeyleri:).
Sevgiler, öpücükler:).
aslı
Gültencim çok teşekkür ederim:). Umarım dener ve beğenirsin tarifimi.
Sevgilerimle..
aslı
Yeşimcim çok teşekkür ederim. Mahlep kokuttum buraları ben:)).
Sevgiler..
aslı
Hilalcim çok teşekkürler, beğenmene sevindim.
Sevgilerimleee:).
aslı
Ellerine sağlık Aslı, ne güzel olmuşlar!
Sevgiler...
Çok teşekkür ediyorum Lavantincim:).
Sevgiler canım..
aslı
Aslı'cım çöreklerin mis gibi olmuşlar. Ellerine sağlık canım. Sevgiler, öptüm..
Ebrucum çok teşekkür ederim, ne güzel kelimeler bunlar:).Sevgilerimle..aslı
Hakkaten miss gibi olmuş.Ellerine sağlık.
Ayşe blogumu ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkürler:).
Sevgiler.
aslı
Aslı'cığım, bayılıyorum senin bu her tarifin minik hikayesini bir çırpıda anlatışına. Çörekler de çok şekerler, ellerine sağlık.
Olsa da yesek Alis'cigim,
Ellerine saglik.
Sevgiler
Aslı'cığım,
Gerçekten de mis gibi görünüyorlar canım.Yumyumuşacık tam ağzımıza layık:-)Ellerine sağlık canım.Sevgiler
Defnecim, yazım tarzına hayran olduğum birinden böylesi güzel bir yorum almak beni çok mutlu etti, çok teşekkür ederim:).
Sevgiler..
aslı
Aybikecim mümkün olsa da ben de sana koca bir tabak çörek yollasam hemen şu an..Ama sen çok daha güzellerini yaparsın hamarat arkadaşım benim:).
Öpüyorum...
aslı
Hülyacım çok teşekkürler tatlı yorumun için:).
Sevgiler, öpücükler..
aslı
Nefis görünüyorlar,ellerinize saglik.Sevgiler.
Kızılcıkşurubu güzel yorumun için gönülden teşekkürler:).
Sevgilerimle..
aslı
cörekler süper olmus,
ellerine saglik...
senin sayfanda kalp sekilde olan kurabiyeleri gördüm, bir tarafi sade biri cikolatali...
haftaya sevgililer gününde yapmaya niyetliyim.
tarifin icin sag ol :)))
hersey hos, ellerine saglik...
hayirli geceler, aysel
of of of kokusu geldi sanki burnuma nefis sssssssssss ellerine saglikkkkkkkkkkkkkkkkkkk
Ayselcim blogumu ziyaret ettiğin için, bıraktığın güzel yorumlar için çok çok teşekkür ederim:).
O kalp kurabiyeleri yaptığım zaman tadan herkesten geçer not almıştı:), mutlaka tavsiye ederim.
Sevgileeer.
aslı
Ninocum çok teşekkürler:))).
Çok tatlısın.
Sevgiler.
aslı
cok tesekkurler tarife nefis gorunuyor...bir paket instant maya ne kadar oluyor?
hulya
Selamlar Hülya,
Çok teşekkür ederim yazdıkların için:).
Bir paket instant maya olarak kastettiğim Dr. Oetker'in küçük paketlerdeki mayası, baktım şimdi pakette 10 gr. yazıyor.
Umarım bu bilgi yardımcı olmuştur.
Sevgiler:).
aslı
Yorum Gönder
<< Home