Salı, Nisan 01, 2008

TATLI TELAŞLARIM VE MANTARLI KÖFTELER:)

Tatlı telaşların tam göbeğindeyim her ne kadar buraya fazla yansıtamasam da:). Heyecanlı, karmaşık, şaşkın dönemlerdeyim.. Kum saatinin üst yarısında pek de az kum tanesi kaldı, azaldıkça daha hızlı tükeniyorlar sanki…Blogumu takip edenler az çok biliyor bu telaşların nedenini; hayatımda bambaşka ve güzel bir sayfa açmaya çok az kaldı...

Her gün “yapılacaklar listesi” bir dolup bir boşalıyor. Günler; alışverişler, ayarlamalar, telefon konuşmalarıyla geçiyor. “Her şey tamam” derken eksikler çıkıyor; sonra ümitsizliğe kapılacakken bir çıkış noktası bulunuveriyor. Kısacası sizi seven, önemseyen, sizin için en iyisini isteyen insanların desteğini hissederek, evlilik hazırlıkları ve tüm o telaşlar bile zevkli bir hale geliyor.
Her şeyin yolunda gittiğini bilsem bile kafamın içi bin bir düşünceyle dolu şu günlerde. Bu durumlar insanın kendi başına gelmeden tam olarak anlaşılması güçmüş aslında, ne kadar da uzakmışım tüm bu konulara. Oysa şimdi günler mertebesinde yakınım bu yepyeni hayatıma. Umarım her şey yolunda ve kolay gider.
Bu, insanı durgun ve düşünceli kılan hazırlık dönemindeki en büyük destekçim olan aileme buradan da çok çok teşekkür etmek istiyorum. Sizler olmasanız hayatımın resmindeki en güzel renkler hep eksik olurdu. Sizi çok seviyorum canlarım:).
Tüm bu koşuşturmacalar arasında mutfağı da ihmal etmiş değilim aslında, tarifler, fotoğraflar birikmiş, “biri”nin onları bloga aktarmasını bekliyor. Eh o “biri” de aklı bir karış havada gezince şu aralar:) blogum biraz sessiz kaldı. Ama bir süre için elimdeki tarifleri zamanında aktarabilmek adına tarif ve resimleriyle arka arkaya yayınlamaya çalışacağım. Oysa hepsi için vakit bulup da uzun uzun yazılar yazmak isterdim. Neyse, ileride bunun için rahat bir zihin ve bol bol zaman sahibi olacağımı düşünüyorum:).

Bu yazıda geçen haftasonu annemin yaptığı bir köfte tarifini paylaşmak istiyorum. Ben bir et yemeğini bu kadar zevkle yiyebileceğimi hiç düşünemezdim..Böyle söylüyorum çünkü etle aram hiç yoktur; aile zoruyla:) arada sırada yerim. Ama bu köfte bambaşka bir şeymiş:). Annem sanırım tarifini televizyondan almış ve yine kendimize göre şekillendirmiş.

Benden tam not alan bu köftenin tarifi şöyle:

MANTARLI KÖFTE

Malzemeleri:

Köftesi için:


1 kg köftelik dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş )
1 adet yumurta
yarım ekmeğin ufalanmış içi
birkaç dal maydanoz (doğranmış)
tuz
karabiber

İçi için:

2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet orta boy kuru soğan
1 paket mantar
2 adet orta boy domates
tuz
karabiber

Üzerine:

Kaşar peyniri rendesi
2 yemek kaşığı domates salçası


Yapılışı:

Öncelikle köfte malzemelerini iyice karıştırıp yoğuruyoruz. Bir süre dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Daha sonra ortasına parmağımızla bastırıp çukurlaştırdığımız köfteleri tepsiye dizip, 200 C°’deki fırında pişiriyoruz.
Köfteler pişerken diğer yanda, yemeklik doğradığımız soğanı yağla kavurduktan sonra küp kesilmiş mantar ve domatesleri de ekleyip, tuz ve karabiberle tatlandırıp, suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz.
Mantarlı karışımı pişen köftelerin içlerindeki oyuklara pay edip üzerlerine rendelenmiş kaşar serpiyoruz. 2 yemek kaşığı salçayı biraz suyla seyreltip köftelerin üzerine gezdiriyoruz.
Daha sonra köfteleri kaşarlar eriyip kızarıncaya kadar fırında son pişirmeden geçiriyoruz.

Yanında pirinç pilavıyla harika oluyor. Herkese afiyet olsun:).

Etiketler:

10 Comments:

At 1 Nisan 2008 18:16, Blogger Baharcicegi said...

telasin tatli telasmis,evlilik öncesi yuva kurma hazirligi cok telasli gecsede ailenin yardimi ve destegiyle ailmayacak engel telas yoktur.Canim yeni yuvanda simdiden,bir ömür boyu mutluluklar dilerim.mantarli köftende nefis olmus eline saglik

 
At 1 Nisan 2008 18:27, Blogger Unknown said...

Ayy ne güzel tatlı telaş derler ya doğru inan bir gün gelip bu günlerini gülümseyerek hatırlarsın emin ol.Tekrar o günleri yaşamak istermisin deseler kesinlikle evet derim :)))
Şimdiden tebrikler canım

 
At 3 Nisan 2008 13:34, Blogger loungetime said...

Ne güzel tatlı teleaşlarmış bunlar. Olsun olsun geçer bu günler geride hep hatıralar kalır. öpüyorum

 
At 4 Nisan 2008 10:30, Blogger AKDENİZ AKŞAMLARI said...

Ne guzel telaslardı bunlar.Ayrıca ellerıne sağlık kofteler pek nefıs olmuş.Kucak dolusu sevgiler..

 
At 4 Nisan 2008 10:43, Blogger butterfly said...

Baharcım güzel dileklerin için çok teşekkür ederim:).
Gerçekten tüm zorluklarına rağmen yaşanılası, eğlenceli zamanlarmış bunlar:).
Sevgilerimle..
aslı

 
At 4 Nisan 2008 10:44, Blogger butterfly said...

Zerrincim çok çok teşekkürler:). İleride bu günleri mutlulukla hatırlayacağımı bilmek güzel:).
Sevgiler..
aslı

 
At 4 Nisan 2008 10:54, Blogger butterfly said...

İlkaycım çok teşekkür ederim:). Şu aralar biraz daha rahatım (maşallah:)).
Sevgileeer...
aslı

 
At 4 Nisan 2008 10:55, Blogger butterfly said...

Özaycım haklısın telaşların belki de en güzeli:)..
Yorumun için teşekkürler canım..
Sevgiler, öpücükler..
aslı

 
At 7 Nisan 2008 15:08, Anonymous Adsız said...

tarifinizi yemege cagirdigim misafirlerim icin denedim herkes cok begendi gercektende cok lezzzetli oldular bundan sonra hep yapicam simdiden yeni yuvanizda mutluluklar tarif icin tessekkurler

 
At 7 Nisan 2008 21:11, Blogger butterfly said...

Selamlar Hilal,
Tarifi denemene ve sevmene çok sevindim:). Gerçekten de bu tarif gözüm kapalı herkese tavsiye edebileceğim bir tarif, her daim kefilim bu tarife:)).
Yorumların için çok teşekkürler.
Sevgiler:).
aslı

 

Yorum Gönder

<< Home