SOSİSLİ PUF POĞAÇA
Hamur yoğurmak beni son derece rahatlatıyor. Bu yoga yapmak gibi bir şey:) o an aklınızda başka hiçbir şey olmuyor. Mayalı hamurlarla uğraşmak ise çok daha zevkli. Hamuru yoğurup da bir süre sonra iki katına çıkışını izlemek bana çok heyecanlı geliyor (mutfağı gerçekten sevmek sanırım tam da böyle bir şey).
Geçenlerde eşim canının pastane poğaçası çektiğinden bahsetmişti ben de içindeki malzemeleri az çok tahmin ettiğimden evde yapabileceğimi düşündüm.
Pastane poğaçalarının baskın özelliği yumuşak ve kabarık oluşu ve mis gibi mahlep kokması olduğuna göre hemen malzemelerimi hazırladım; özellikle maya ve mahlep bu poğaçanın olmazsa olmazı. Sonuçta beni son derece memnun eden ve sık sık yapacağım bir poğaça tarifim oldu.
Pastane poğaçalarının baskın özelliği yumuşak ve kabarık oluşu ve mis gibi mahlep kokması olduğuna göre hemen malzemelerimi hazırladım; özellikle maya ve mahlep bu poğaçanın olmazsa olmazı. Sonuçta beni son derece memnun eden ve sık sık yapacağım bir poğaça tarifim oldu.
İç malzemesini ister benim gibi sosisle, isterseniz peynir, kıyma veya patatesle hazırlayın, hepsi de ayrı güzel lezzetler olacaktır. Hatta bu hamurla sade poğaçalar yapıp, onlarla kaşarlı-domatesli minik sandviçler hazırlamak da değişik bir sunum olabilir.
İşte buyrun tarifini;
SOSİSLİ PUF POĞAÇA
İşte buyrun tarifini;
SOSİSLİ PUF POĞAÇA
Malzemeleri:
2 yumurta
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağ
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ılık süt
1 paket instant maya
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı mahlep
aldığı kadar un (ben yine her zamanki gibi tam buğday unu kullandım, poğaçalarımın esmerliği bundan:))
içine: sosis
Yapılışı:
Bir yoğurma kabında tereyağı, sıvıyağı, yumurtaları, ılık sütü, şekeri ve tuzu iyice karıştırıyoruz. Islak malzemelere unu yavaş yavaş eklerken mayayı ve mahlebi de ekliyoruz. Sonuçta ele yapışmayan fakat oldukça yumuşak bir hamur elde etmeliyiz. Hamurun üzerini kapatıp hacmi iki katına çıkana dek mayalandırıyoruz. Hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp elimizde inceltip içine bir parça sosis koyup hamuru yuvarlayarak kapatıyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serperek önceden 200°C’ye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.
2 yumurta
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağ
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ılık süt
1 paket instant maya
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı mahlep
aldığı kadar un (ben yine her zamanki gibi tam buğday unu kullandım, poğaçalarımın esmerliği bundan:))
içine: sosis
Yapılışı:
Bir yoğurma kabında tereyağı, sıvıyağı, yumurtaları, ılık sütü, şekeri ve tuzu iyice karıştırıyoruz. Islak malzemelere unu yavaş yavaş eklerken mayayı ve mahlebi de ekliyoruz. Sonuçta ele yapışmayan fakat oldukça yumuşak bir hamur elde etmeliyiz. Hamurun üzerini kapatıp hacmi iki katına çıkana dek mayalandırıyoruz. Hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp elimizde inceltip içine bir parça sosis koyup hamuru yuvarlayarak kapatıyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serperek önceden 200°C’ye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.
Afiyet olsuuun:)..
Etiketler: TUZLU HAMURİŞLERİ
36 Comments:
Harika görünüyorlar. O puf puf tatları ısırmamak mümkün değil sanırım :) Ellerine sağlık
Desstina gerçekten de bir yiyen bir daha istedi, bu poğaça bizde çok tutuldu:).
Teşekkürler yazdıkların için.
Sevgileeer:).
aslı
harikaa bir goruntu
ellerine saglik canim
www.yenitadlar.blogcu.com
Cok sahane olmuslar, ellerine saglik canim.
Adaşım, ellerin dert görmesin, her alternatifi beğendim.. Aklına sağlık..
Nurcancım çok teşekkür ederim:).
Sevgiler..
aslı
Kızılcık şurubum çok sağol bu güzel yorum için:).
Sevgilerimle..
aslı
çok güzel olmuşlar ellerine sağlık sevgiler
Aslıcım, evet çok çeşitli denenebilir bu poğaça, her seferinde yepyeni bir lezzet..
Öpüyorum, sevgiler:)..
aslı
Güzel kelimelerin için çok teşekkürler Didemcim:).
Sevgiler...
aslı
Mahleple hic denemdim mayali pogacayi,bir dahakine mahleple deneyecegim eminim nefis olacaktir senden onay almis cünki,ellerine saglik canim yumus yumus olmus pogacalar
ben pek sosis yemem ama bu puf puflar herşeyi yedirir
ellerine sağlık
sevgilerr
Ellerine saglik canim
Sevgilerimle.....
Ellerine sağlık arkadaşım poğaçalar nefis görünüyor mahlep kokusu burnuma kadar geldi neredeyse :)
Sevgiler...
Benimki de hep pastane poğaçası ister.Sırf bu yüzden mahlep almıştım geçen yıl.
Ellerine sağlık,o yumuşaklığı herkes tutturamıyor:)
Arkadaşım poğaça harika olmuş,nasıl da güzel görünüyorlar,kıyır kıyır,puf puf...ellerine sağlık.iyi iftarlar.sevgilerimle...
harika bir blog,nefis tarifler.daha evvel tanışmadığımız için üzüldüm.fotoğraflarınız oldukça başarılı.sakıncası yoksa makinenizi merak ettim.görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın.
Baharçiçeğim mahleplisini mutlaka denemelisin, hani pastanelerin önünden geçerken buram buram çörek kokusu gelir ya onun bütün nedeni bu güzel baharat:).
Güzel yorumun için teşekkürler:).
Sevgiler..
aslı
Yeşimcim benim de aynen senin gibi sosisle aram pek iyi değildir, zaten bu yüzden aynı hamurdan biraz da peynirli poğaça yaptım kendime. Sen de öyle deneyebilirsin:).
Sevgiler.
aslı
Elmaşekeri çok teşekkürler:).
Sevgilerimle....
aslı
Özlemcim güzel kelimelerin için çok teşekkürler:).
Sevgiler, öpücükler..
aslı
Sweetkitchen mahlebi değerlendirmek için iyi bir fırsat desene:). Umarım tarifi dener ve memnun kalırsın.
Sevgiler;).
aslı
Neslihancım poğaçanın yapısını benden iyi tanımlamışsın canım:). Çok teşekkürler.
Sevgilerimle:).
aslı
Semracım öncelikle bu güzel sözlerin için çok teşekkür ederim:).
Hem geç olsun güç olmasın demişler ya artık bundan böyle sık sık ziyaret ederiz birbirimizi:).
Bu arada makinam Canon EOS 400D.
Sevgilerimle:).
aslı
hayatım ellerine sağlık harika görünüyor..sevgilerimle öpüyorum
Gönülcüm çok teşekkürler:).
Bu arada hoşgeldin, özlettin kendini.
Öpüyorum, sevgiler..
aslı
Asli'cim,
Merhaba cnm.Oncelikle hayirli ramazanlar.Dondum ve ancak yaziyorum sana...Umarim hersey yolundadir.Dikili resimlerin ne hos oyle.Bayildim ozellikle hayatimin anlami olan deniz ve tekne resimlerine...Deniz cocugu ben dayanamiyorum bu tarz resimlere.Izmir'li ben elde degil...
Simdilik sevgilerimle Asli'cim...buralardayim gorusuruz.
Aslı'cım ellerine sağlık gerçekten pufpuf olmuş poğaçalar,mis gibi koktu,öptüm...
canım ellerıne saglık hayırlı ramazanlar sevgıler..
Gülenaycım ben de aynen senin gibi tam bir deniz ağşığıyım ve ne yazık ki denizsiz bir şehirde yaşıyorum:). Öyle olunca yazları iple çekiyorum tabi.
Dikili'de yazlığımızı aldıktan sonra Ege'nin havası, suyu kanıma işledi resmen, Ege'li değilim aslen ama kendimi öyle hissediyorum nedense:). Mutfağı ile de tam bana hitap eden bir bölge..
Tekrar hoşgeldin canım, görüşmek üzere;)..
aslı
Deryacım teşekkürler:). Demek kokusu oralara bile geldi..
Sevgiler:)..
aslı
Banucum teşekkürler, sana da hayırlı Ramazanlar..
Sevgilerimle:).
aslı
çok güzel görünüyorlar,ellerine sağlık.
Çok teşekkür ederim mutfak havlusu..
Sevgilerimle:).
aslı
eline saglık
Teşekkürler Kelebek:).
Sevgiler..
aslı
Yorum Gönder
<< Home